NÆRE FORTELLINGER

Bestefar ildsjel

Egil Sakariassen har engasjert seg i lokalsamfunnet på Andøya i en hel mannsalder. Han har klare meninger om hva som skal til for å styrke lokalsamfunnet her nord.

Bjørg Eva Sakariassen strekker hånda inn i klesskapet og drar ut en velbrukt, blå korpsuniform.

Hun legger den på bordet, plukker av den lodotter og retter på kragen. Bak henne står Egil Sakariassen og venter på å få kle den på seg. Han skal spille oppe i Andenes fyr i dag. Helt øverst.

– Ho e kona mi. Og bestemor. Og utstyrsansvarlig, ler han.

Uniformen er på, vi turer utover til fyret.

Egil har spilt i korps en hel mannsalder, og har vært korpsdirigent i 20 år. Født og oppvokst på Andøya er han en kjent ildsjel i lokalsamfunnet. Han har et godt grep om trombona mens han tar fatt på de bratte trappene opp til toppen av fyret. Her skal han spille låta «Har du fyr», opprinnelig skrevet av Ola Bremnes. Låtvalget er ikke tilfeldig.

– Det er så viktig at vi tenker framover. At vi tenker utvikling av bygder og lokalsamfunn i praksis. Vi må hele tida jobbe for å ha en moderne og oppdatert infrastruktur, også utenfor byene. Det inkluderer faktisk tilgang til stabilt internett med høy hastighet, sier han alvorlig.

Visste du at Trollfjord Bredbånd har kunder fra Dyrøy i nord til Sørfold i sør?

Etter den lille konserten med utsikt over hele Andenes, er det på tide å hente barnebarna Einar og Martine på skola.

De skal være hos bestemor og bestefar før de skal på turntrening, og de skynder seg inn døra og setter seg ved bordet. Praten går i ett mens bestemor Bjørg Eva gjør klar maten.

– Bestefar, hvordan var det egentlig på Andøya for 50 år siden? Spør Einar nysgjerrig.

Bestefar Egil lyser opp.

– Jo, det kan jeg fortelle deg. Da hadde vi ikke TV, og ikke internett. Da jeg var ti år fikk vi vår første TV, og det var så vidt vi kunne se noen bilder. Det var ingen ting som het «high definition» på den tida, ler han.

Einar og Martine henter hver sin iPad mens de setter seg i sofaen for å spille spill. I en lenestol sitter bestemor Bjørg Eva med strikketøyet i fanget. Bestefar setter seg midt mellom barnebarna i sofaen. I hendene har han et gammelt fotoalbum med gamle bilder fra Andøya. Han begynner å peke og forklare. Både Martine og Einar blir så revet med i historiene at de glemmer både tid og sted.

– Einar, kan du finne fram Andøya Space Center på den pad’en? Spør Egil.

Einar er ikke sen å be, og sammen sitter de og ser på video og bilder av raketter og romforskning. Fra Andøya.

– Det er så stort potensiale i Andøya, så mange utviklingsprosjekter her! Men hvis vi mener alvor med at vi ønsker bosetting i bygdene og i hele kommunen, så må det være mulig for innbyggerne å jobbe fleksibelt, poengterer Egil.

Andøya har både nordlyslaser, forsvarsflyplass, kommende lakseanlegg på land, og eget romforskningssenter. Øya er også kjent for sine spesielle fjellformasjoner og hvalsafarier, og er et yndet sted for turister.

Det er ikke bare potensielle nye innbyggere Egil har i tankene når han jobber for utvikling av infrastruktur på Andøya. Det er også en viktig faktor for at barn og barnebarn vil fortsette å bo her, slik at de bor nært foreldre og besteforeldre, og kommer på besøk oftere.

– Vi er så heldige at sønnen vår bor her på Andøya med kona si og to barn, og at barnebarna våre kan komme ofte på besøk. Det beriker livene våre, sier han tankefullt.

– Jeg kjenner en kar som bor litt utenfor Bergen, som ikke var så nøye på det med netthastighet. Det endte faktisk med at barnebarna kom sjeldnere på besøk, fordi mange av de tjenestene de er vante med å ha, ikke ble tilgjengelige der ute.

63-åringen er ikke i tvil om at prinsippet med barnebarna som ikke kunne komme på besøk på grunn av treigt internett, også gjelder i samfunnet generelt. Han er tidligere banksjef på øya, og er engasjert i en rekke initiativer. Deriblant SAMSKAP, som er et omstillingsprogram som skal sørge for støtte til nye initiativer, bolyst og tilflytning til Andøy.

Et levende lokalsamfunn er alfa og omega for at unge etablerende skal kunne trives her. Og et levende lokalsamfunn trenger tilrettelegging og stadig modernisering.

– Vi må legge mulighetene til rette for at så mange som mulig skal forstå at de kan bo og leve her. Vi vil gjerne at barn og barnebarn drar ut i verden og får nye erfaringer og perspektiver. Men så vil vi ha dem hjem igjen også, for de har så mye å bidra med her. Og når de kommer hit, må vi sørge for at de flytter tilbake et moderne sted, både teknologisk og ideologisk. Da er det viktig at aktører som Trollfjord Bredbånd er til stede og kan tilby slike viktige tjenester, sier han.

Den lille eventyrstunden er over – nå skal Einar og Martine på turn. Egil reiser seg fra sofaen og følger dem ut i bilen. Bjørg Eva plasserer pent korpsuniformen på kleshengeren og henger den på plass igjen i skapet. Forhåpentligvis skal den på brukes på Andøya i mange, mange år til.