SMARTE FORTELLINGER

Å finne den smarte balansen

Småbarnslivet er fullt av uforutsette hendelser. Det er mye snakk om å finne en balanse, men hvordan gjør man det i praksis? Familien Bredal-Thorsen bestående av Silje, Morten, og deres to barn, har noen smarte løsninger.

– God planlegging er nøkkelen for oss, sier Silje.

Morten nikker samtykkende

– Småbarnslivet er hektisk!

På en typisk dag i familien blir de voksne vekket av minstemann kl 06.30. Da står de opp, lager frokost, og kjører til skole og barnehage. Etter jobb er det gjerne en rask middag, trening, litt barne-TV, kvelds og seng. Og forhåpentligvis litt voksentid – som ikke består av bare rydding og prepping til neste dag.

En god morgen

Hva gjør man for å få en god morgen med en familie på fire, der en skal i barnehagen, en på skolen og foreldrene jobber på to ulike steder?

– En typisk kaos-morgen starter alltid med at vi må lete etter noe vi kunne ha funnet fram dagen før. Derfor har vi en del rutiner på kvelden for å sikre at vi får en god og effektiv morgen. Det kan være alt fra å legge fram klær til neste dag, til å passe på at brødet er tatt opp fra fryseren, forteller Morten.

– Hvis ting oppstår på morgenen som ikke er planlagt, blir det en dårlig start. Alt fra at vasken man trodde man hadde satt på ikke har tørket, til at leksearket ikke ligger der det skulle ligge. Eller at håret som skulle vært balsamert ikke er det, når ei lita jente vil ha flette og ikke hestehale. Alt dette er et tannhjul som skal gå rundt, og det krever planlegging og struktur, supplerer Silje.

Silje er opptatt av en smart balanse mellom digital og fysisk tilstedeværelse, og er ofte å se med et håndarbeidsprosjekt eller en lydbok på øret.

Et enklere liv med smart balanse

Det finnes et hav av smarte, tekniske løsninger der ute, som påstår de kan gjøre livet til småbarnsforeldre lettere. Og så finnes det et enda større hav av eksperter og meninger om hva man som foreldre bør og ikke bør gjøre.

For familien Bredal-Thorsen er det viktig å finne en balanse mellom digital og fysisk tilstedeværelse.

– Dette har vi diskutert mye, og prøver å redusere tiden vi selv bruker på sosiale medier. Vi kjøper for eksempel også papirutgaven av lokalavisene. Hvis vi leste nyhetene på iPad eller mobil, trodde ungene at det var skjermtid. Papiravisen sender derimot et annet signal, forklarer Morten.

Selv om de ønsker å begrense skjermbruk, bruker de andre tekniske løsninger for å gjøre hverdagslivet enklere.

– Vi har elbil og sjekker jevnlig strømprisene sånn at jeg vet når jeg kan lade bilen. Og så gjør smartladeren jobben med å spe strømmen utover, forteller Morten.

For TV-titting bruker familien kun smart-TV med apper, og prøver også å begrense barnas skjermtid.

Når ungene har skjermtid, er det ofte gjennom interaktive aktiviteter, som for eksempel TV-spill.

«Et godt tips er å ha hobbyutstyr tilgjengelig når ungene kjeder seg. Blyanter og tegneark, perling, og andre fysiske ting ungene kan gjøre. Hvis de får en alternativ aktivitet, glemmer de fort iPaden» mener Silje.

Fysiske gjøremål, som tegning og perling, gjør at Silje og barna får mer kvalitetstid sammen.

Teknologisk samspill

Familien er opptatt av å ha et godt samspill mellom teknologiske løsninger, fysisk tilstedeværelse og manuelle oppgaver.

– Det er veldig kjekt med apper knyttet til oppfølging og kommunikasjon både for skole og barnehage. Vi har også robotstøvsuger som vi sikkert kunne brukt mer. Det store målet er at robotstøvsugeren skal gå på kvelden, men der må vi jobbe litt med rutinene, smiler Silje.

Paret vurderer også å begynne å bruke en felles planleggingsapp for aktiviteter.

– Vi klarer oss uten, men det er noe vi har diskutert at vi egentlig bør begynne å bruke. Det kan være et godt hjelpemiddel i en travel familiehverdag.

Det er ikke bare roboter og apper som skal holde huset rent og ryddig. De inkluderer også barna i rydding, og har investert i barnevennlige kurvskuffer som er lett tilgjengelig som ungene har tilgang til og er oversiktlige, slik at de kan være med og velge klærne sine selv. 

– Når ungene får være med å bestemme, legger man grobunn for mindre konflikt, og bedre tid, sier Morten.

Robotstøvsugeren kan være en god hjelpende hånd når småbarnslivet blir hektisk – så lenge man husker å rydde unna vei!

Påkoblet resten av verden

Selv om familien er opptatt av balanse i hverdagen mellom det teknologiske og det fysiske, er det viktig med kontakten med verden utenfor – kanskje spesielt for utleien av kjellerleiligheten i appen AirBnb.

– Det er helt topp å ha raskt internett som kan koble oss til resten av verden. Vi bruker AirBnb veldig mye, sier Morten.

Familien har hatt både franske, finske, tyske og norske besøkende, og har bare hatt positive opplevelser.

– Folk flest er veldig ordentlige, og appen gir oss god kontroll over hvem vi leier ut til, så den kan vi virkelig anbefale, supplerer Silje.

For å sikre god nettdekning har de WiFi-forsterker i huset. 

– Gjestene våre setter ekstremt stor pris på WiFi-forsterkeren! Da vi flyttet hit hadde vi nemlig noen områder i huset uten internettdekning, men nå har vi lynrask tilgang i hver krik og krok, forklarer Morten.

Morten har mange jern i ilden, men kan heldigvis styre det administrative hjemmefra. Han er både trener for lokale idrettslag, og lærer på voksenopplæringa på Melbu.

Full fart på fritiden

Paret er klokkeklar på hva som skal til for å lykkes i en travel hverdag: God kommunikasjon, og å finne løsninger underveis.

– Jeg har en tendens til å takke ja til å være trener på alt av både fotball og allidrett, så da holder Silje fortet hjemme. For å få alt til å henge sammen må man kommunisere sammen og finne løsninger. Det er vanskelig, men det er god hjelp i appene som skole og barnehage benytter. 

Morten bruker også Messenger og Facebook mye for å holde orden på lagene han trener.

– Både barna og foreldrene setter pris på at vi kan bruke en rask, felles infokanal, avslutter han.