NÆRE FORTELLINGER
Dødsinfluenseren
Tor-Håkon Gabriel Håvardsen fra Hadsel er forfatter, musiker og begravelsesagent. På fritiden bruker han internett til å bryte ned tabuene rundt døden til sine 64.000 følgere på TikTok.
Vendepunktet
Vi møter Tor-Håkon hjemme hos seg selv på Melbu. Den hvite finskjorta og det svarte slipset, som vi ellers er vant til å se han i, er byttet ut med en mørk crewneck-genser.
I 2007 gikk Tor-Håkon inn for en karriere i gravferdsbransjen. Veien dit var lang, tilfeldig og veldig personlig.
– Vi var en gjeng med ungdommer som reiste rundt på turné (med bandet hans, red.anm.) og følte oss veldig udødelige.
Tor-Håkon beskriver en glad og lystig gjeng med unge mennesker som levde fra dag til dag. En gjeng som følte det aldri skulle ta slutt. Så kom sjokket: En nær venn av dem var død.
– At han bare var borte … Det fikk oss til å innse at vi alle kunne dø, for døden sparte ingen, sier Tor-Håkon.
I prosessen med vennens gravferd, ble Tor-Håkon invitert til syning av familien til den avdøde. Den avdøde var vakkert stelt og lå stille og rolig i kisten sin. I bakgrunnen var det en dresskledd mann som holdt seg for det meste i skyggene, men som var så respektfull og inkluderende. En person som gjorde sorgen trygg.
– Mannen var med oss i rommet, la en hånd på skulderen til de som trengte det, og vesenet hans var så betryggende, sier Tor-Håkon.
Mannen de hadde møtt var begravelsesagenten Reidar Aas – mannen som senere skulle bli Tor-Håkons mentor.
I dag, mer enn 15 år senere, er Tor-Håkon utdannet gravferdskonsulent og driver et begravelsesbyrå sammen med sin gamle mentor. Livet i begravelsesbyrået er kanskje ukonvensjonelt – og til tider makabert, men døden er også livsviktig, og berører oss alle.
Gikk viralt med spørsmål om døden
Da TikTok gjorde sin anmarsj i Norge, mente kona til Tor-Håkon at han burde opprette en konto – en kanal som kunne svare på det folk lurte på om døden.
– Jeg tenkte at her har jeg en ypperlig mulighet til å svare på én til to spørsmål om dagen, forteller Tor-Håkon og smiler.
“Hvordan foregår balsamering”?, “[…] kan man bli utstoppet?” og “Er det noe som ikke blir til aske når man kremeres?”. Dette er bare noen av flere hundre spørsmål Tor-Håkon har svart på TikTok-kanalen sin. Mange av spørsmålene oppleves kanskje som rare, men er de egentlig det?
Begravelsesbyrået han jobber i tilbyr gravferdstjenester i Vesterålen og Lofoten – hvor det bor om lag 55.000 mennesker. Noen av videoene hans på TikTok er derimot sett mer enn 690.000 ganger, og han har 61.000 følgere på plattformen. Det er mange mennesker.
– Per nå tror jeg det ligger godt over 400 ubesvarte spørsmål på kanalen min, sier Tor-Håkon.
Han tror TikTok-kanalen hans har vokst fordi folk var klar for å vite mer om døden, som ofte er forbundet med både mystikk og myter.
– Dette viser at det var på tide at noen begynte å bryte ned tabuene rundt døden, legger han til, og scroller med tommelfingeren over skjermen.
I følge Tor Håkon var det aldri hensikten å bli dødens ansikt utad, men han har ingenting imot det.
– Jeg kjenner på en stor ansvarsfølelse, og jeg veier ordene mine som om de var gull. Hvis kanalen min kan gi folk noe; trøst, informasjon, eller et fellesskap, så er det bare positivt.
TikTok
Tiktok er en sosiale medier-app som lar brukerne lage egne og se andres korte videosnutter. I Norge har appen over 1 million registrerte brukere, og over 40 % av disse er under 15 år. Per 2. kvartal av 2022 ligger TikTok på femteplass i Norge over de mest brukte sosiale medier-nettverkene (ipsos.com, 2022).
Tør å være mer åpne
Fra hånden til Tor-Håkon reflekteres lyset fra mobilen i ansiktet hans. Målet har alltid vært å trøste, og etterhvert som kanalen har vokst har han også opplevd menneskers åpenhet.
– I kommentarfeltet begynner folk å dele sine personlige opplevelser med døden, også begynner brukerne å trøste hverandre. Det har vært veldig fint å være vitne til – at de tør å være mer åpne.
I sorg er man ofte alene, men på internett vil du alltid finne noen.
– I dag har man en hel verden i hånden sin fra telefonen. Om de ikke har vært i akkurat samme situasjon som deg, har de i alle fall vært i en liknende situasjon – og de er kun et tastetrykk unna, sier Tor-Håkon.
En seksti under
TikTok er likevel ikke det eneste mediet Tor-Håkon har brukt for å snakke om døden med mennesker. På peishyllen står flere bøker han har skrevet, blant annet boken “En seksti under”, hvor Tor-Håkon med sjarm, brutale detaljer, medmenneskelighet og fagkunnskap, gir et innblikk i gravferdsskikk, bisarre opplevelser og svarer på de fleste spørsmål folk måtte ha.
– Boken forklarer inngående om døden, hvor jeg har valgt å være veldig ærlig om hva som skjer når du dør, sier Tor-Håkon.
Hjemme på Melbu, fra sin egen stue, har Tor-Håkon både hatt intervjuer med radio og tv, og deltatt på bokbad.
– På internett har man mulighet til å lage et fellesskap, og man har mulighet til å trøste hverandre. Også er det dette med å være kobla sammen.
Internett har hatt ei enorm innvirkning
Tor-Håkon mener digitale plattformer er viktige fordi de kan skape et helt nytt samfunn – en unik måte å være koblet sammen på. Dette på tross av avstand, språk, fysiske- og psykiske begrensninger.
– I gaming, for eksempel, så fjerner det mange fysiske barrierer. En person i rullestol vil kunne delta på akkurat samme måte som hvem som helst andre, avslutter Tor-Håkon.