NÆRE FORTELLINGER

Lite sted, stort hjerte

Ragnhild Stikholmen er en dyktig organisator. Med mann, tre barn, 31 høns, hund, katt, kjøkkenhage, tekstarbeid og jobben i voksenopplæringa, skal hverdagskabalen gå opp.

Vi møter Ragnhild på toppen av Storheia.

Det mektige fjellet ligger midt mellom de to bygdene Melbu og Stokmarknes i Vesterålen. Over oss ruver den store Trollfjord-masta som sørger for internett-tilgang til kunder i hele regionen.

For noen år siden flyttet Ragnhild hjem til Melbu sammen med mann og tre barn, etter å ha bodd i Bergen i mange år. Hun kikker ned mot Melbu.

– Det er så godt at selv om vi har flyttet hjem til Nord-Norge, er det så lett å holde kontakt med nettverket vårt i Bergen. De er bare noen tastetrykk unna, forteller hun.

Været i Vesterålen er lunefullt i dag. Litt vind og noen regndråper stopper ikke Ragnhild, og elevene hennes fra voksenopplæringen, fra å gå de 504 høydemetrene opp til toppen. Under et lite partytelt har musikerne i kommunen rigget seg til for å holde konsert. Blide og forventningsfulle folk i alle aldre og nasjonaliteter kommer gående oppover fjellsida for å flokke seg sammen foran den improviserte scenen.

– Vi bor på en liten plass, men vi er en del av et moderne og engasjert lokalsamfunn. Melbu er en fantastisk ambassadør på integrering. Det er viktig for oss å integrere alle som kommer hit, enten de kommer fra Bergen eller fra Eritrea, smiler Ragnhild, og kikker forventningsfullt mot scenen.

Noen av publikummerne drar jakkene litt tettere inntil kroppen når vinden øker i styrke.

– Snakkes etterpå! Ragnhild skynder seg bort til dem, og det tar ikke lang tid før smil og munter prat brer seg over gruppa. Så starter musikken.

Etter konserten drar vi til Melbu, hvor vi får komme inn i huset til familien Stikholmen.

Ragnhild har advart oss om en ivrig potensiell velkomstkomité bestående av både hund, katt, høner, haner og unger. Det første som møter oss i døra er en svært sosial, spankulerende katt. Straks dukker også eldste datter Sara på 16 år opp. Hun presenterer seg på bred bergensdialekt og tilbyr oss nytrukket kaffe. Vi blir med inn på et kjøkken som ser iøyenfallende moderne og nyoppusset ut.

– Vi har pussa opp lenge. Og da mamma skulle male stua i forrige uke, slo hun av internettet i flere dager. Da ble det krise i huset, demonstrerer hun mens hun måler opp kaffe med imponerende presisjon.

– Jeg kom meg ikke inn på Itslearning for å levere leksene mine. Da jeg skulle sende mail til læreren for å få utsettelse, gikk ikke det heller. Det endte med at jeg måtte ringe, fortsetter hun.

Internett er visst viktig på alle arenaer i 2020, altså.

Visste du Trollfjord Bredbånd nå er Nord-Norges største lokaleide bredbåndsleverandør?

Det tar ikke lang tid før også Ragnhild og resten av familien kommer ramlende inn døra, og huset fylles av aktivitet. Sara blir straks sendt ut i hønsehuset for å sanke egg. Lillebror Elliot på åtte år kommer styrtende inn med iPaden under armen, klar til å sjekke ukeplaner og gjøre lekser. Far Jørn-Åge setter seg sammen med sønnen. Emily på 13 år sendes ut for å lufte hunden. Ragnhild setter seg klar på hjemmekontoret.

– Jeg er nok superplanleggeren i familien, smiler hun lurt.

– Hverdagen er travel, og det er en kabal som må gå opp. Heldigvis elsker jeg å planlegge! Hver uke lager jeg ukemeny for middagene våre, hvor jeg legger ved link til hver oppskrift og sender til både mann og unger.

I hagen finner vi både hønsegård, kjøkkenhage, og et stort drivhusprosjekt.

På hjemmekontoret har Ragnhild allerede skrevet én bok som ble utgitt av forlaget Cappelen Damm. Den handler om fagbegreper i fiskerinæringen for fremmedspråklige.

– Hele samarbeidet mellom meg og Cappelen Damm foregikk over nettet, forklarer hun.

– Da var det flaks at vi hadde bredbånd fra Trollfjord Bredbånd, for det er flere her i huset som liker å bruke mye nettkapasitet…

I kjelleren finner vi et stort rom med projektor og spillkonsoller. Her har Elliot gamerommet sitt, hvor han spiller Fortnite. Fortnite er et online-spill som krever internett med høy hastighet og mye kapasitet, og skjermen er så stor at Elliot må bevege hodet fra side til side mens han spiller.

– Noen ganger krangler jeg med søstrene mine om hvem som skal få bruke gaming-rommet. Søstrene mine liker å bruke den store skjermen til å streame film og serier, forteller han engasjert.

Som hos brødre og søstre flest, hender det altså at det også går ei kule varmt mellom Stikholmen-søsknene. Likevel er det mest god stemning i heimen. Søstrene Sara og Emily bruker å sitte på hver sin kant av rommet – eller til og med hver sin kant av sofaen – og sende morsomme bilder til hverandre på melding. Lillebror får ofte krølle seg sammen i sofakroken og se på morsomme videoer sammen med storesøstrene.

Fritida ellers er også fylt med venner og aktiviteter.

– Jeg tror ungene får med seg en god ballast av å vokse opp i et så raust samfunn her i nord. Det var viktig for oss at selv om vi flyttet fra storbyen, så skulle ungene få de samme mulighetene til faglig og sosial utvikling. Det får de her, avslutter Ragnhild.