NÆRE FORTELLINGER
Virkelighetsdrøm i Steigen
Daniel Stensland kommer egentlig fra Bodø. Karrierevalget tok ham til laksegiganten Cermaq i Steigen – og drømmen om et lite familiegårdsbruk ble til virkelighet.
Innerst i ei lita vik, under ruvende fjell og isbreer, ligger en av de mest høyteknologiske laksefarmene i Norge. Vika heter Martnesvika. Farmen eies av Cermaq.
Vi følger Daniel på sin tredje dag på jobb på anlegget som huser utviklingsprosjektet iFarm.
Her jobber han som røkter, og har ansvar for å monitorere fôringa av fisken. Foran seks store skjermer sitter Daniel og fjernstyrer fôringsanlegget, som jevnlig pumper ut laksefôr til de 10 mærene rundt anlegget.
Kontrollen han bruker kan lett forveksles med den som brukes til TV-spill – den har fargerike knotter og joysticks. Den har derimot en mye viktigere funksjon.
– Her kan vi få informasjon fra mærene opp på skjermen. Fra dette kontrollsenteret kan jeg blant annet flytte på kameraene, sjekke vanntemperatur, kjøre scanninger, og følge med at helsa til laksen er bra, forteller han.
– Der borte på land har Nord-Salten Kraft gravd ned en fiberkabel til oss. Som Trollfjord Bredbånd leverer trådløst internett over. Det er tilgangen til dette som gjør det mulig for oss å drive et så høyteknologisk anlegg helt her ute.
Cermaq er den første bedriften i verden som forsøker å få til individbasert oppfølging av laksen i mæra gjennom utviklingskonseptet iFarm – et høyteknologisk system under utvikling. Dette skal installeres i mærene og gi detaljert informasjon om tilstanden til laksen, blant annet er det meningen at systemet etter hvert skal scanne og gjenkjenne hver enkelt laks. Det vil gjøre det lettere å bekjempe lakselus og gi hver enkelt laks tilpasset oppfølging.
Selv med et høyteknologisk system, er det greit å ta seg en inspeksjonsrunde. Daniel tar med seg en ekstra bøtte med fôr, og kjører en robust båt ut til mærene. Han går ut langs kanten og kaster fôret uti mens laksen hopper friskt i overflaten.
– Vi er ca. 500 ansatte i Cermaq avdeling Nordland og Finnmark. Bare i Steigen og Hamarøy har vi ni anlegg. Det skaper mange arbeidsplasser, sier Daniel.
Han startet som vikar i Cermaq i 2016.
Planen var ikke å bli værende i Steigen – helt til han traff jevnaldrende kollega Kristine på jobb. De fant raskt tonen. Fire år senere er begge fast ansatt i Cermaq, og har kjøpt et småbruk sammen på idylliske Åsjord. Her bor de sammen med sin snart to år gamle datter, Dagny. Drømmen til Kristine er å kjøpe seg hest og ha på gården. Daniel vil gjerne ha geiter, men det er samboeren skeptisk til.
– Kristine er ikke så begeistret av tanken på geiter, så det blir nok med drømmen. Geiter er jo ikke så lette å holde innenfor gjerdene sine, innrømmer han.
Den lure tonen forteller oss at det kanskje vil dukke opp ei geit eller to på den gården allikevel – en vakker dag.
Visste du at Trollfjord Bredbånd leverer internett til mer enn 1000 bedriftskunder i Nord?
På småbruket renoverer de for fullt.
På jordene står traktor, gravemaskin og en firehjuling parkert. En liten fjøs med tilhørende låve og et sjarmerende gårdshus med utsikt mot fjorden. Plutselig tumler det en liten, gulkledd unge nedover mot havet så fort de små beina kan bære. Det er Dagny som har bestemt seg for å dra på eventyr, og hun jobber seg målbevisst nedover enga. Daniel og Kristine er ikke helt enige i at det er på tide med et solo-eventyr i fjæra og tar henne raskt igjen.
– Det er klart det er full rulle med nyetablert familie, småbruk under renovering, og lange dager på jobb. Men vi trives veldig godt med det, smiler Daniel.
Det er ikke tilfeldig at Cermaq har lagt anleggene sine til idylliske Steigen.
For å kunne produsere sunn mat i havet, er det også viktig med tilgang til rent vann med jevn temperatur og gode strømforhold, hvilket det er rikelig av i området. En av Cermaq sine viktigste samfunnsoppgaver er også å rekruttere motiverte ungdommer og gi dem yrkesfaglig opplæring. De er det mange av i regionen.
– De aller fleste må ha stabil inntekt for å kunne bosette seg et sted. Uten jobbene våre på Cermaq hadde vi ikke kunnet stiftet familie og bodd her ute, påpeker Daniel.
Havbruk er blitt en høyteknologisk næring, og en god og stabil infrastruktur helt ut til merdkanten er avgjørende for å kunne drive godt. Denne infrastrukturen må også gjenspeiles i lokalsamfunnet – og noen må drive og levere den.
– Uten den infrastrukturen med veier, skoler, boplasser, helsesystem og stabil nettilgang, hadde ikke Cermaq kunnet etablere seg så godt som de har gjort her. Heldigvis er det mange aktører som ser verdi i å satse på distriktene i Nord-Norge – blant annet har Trollfjord Bredbånd vært helt avgjørende.
Cermaq sine mål om verdiskapning, i samarbeid med Trollfjord sin visjon om å bygge opp infrastrukturen i distriktene, har ført til en solid økning i antall arbeidsplasser i distriktene. Trollfjord Bredbånd leverer nettilgang til hele 15 punkter på Cermaq sine flåter og hovedkontor.