Slik blir du en trådløs-ekspert, helt selv!

Her er våre beste tips for raskere internett og enkle grep du kan ta for å motvirke ustabilt nettverk og dårlig dekning hjemme, når mange er på nett samtidig.

1. Ikke rydd bort ruteren (uansett hvor stygg den måtte være)

Rydd bort hindringer for wifi og la ruteren stå framme! Hygiene og orden er bra, men wifi trenger fri sikt for å fungere godt:

 • Plasser ruter / aksesspunkt / wifi-forsterker så høyt og fritt som mulig.
 • Wifi-sender skal ALDRI stå bak tv eller stereoanlegg, under kommode, inne i et skap osv. Ut, opp og fram!
 • Plassering av ruter er ofte begrenset av hvor man har nettverksuttak, men har du mulighet til å plassere den på et mer sentralt sted, gjør det.Mer om dette her: Slutt å rydde bort wifi-signalene

2. Oppgrader alt utstyr

Bruk nyeste firmware — pass på at du har alle systemoppdateringer og drivere for:

 • Ruter / wifi-forsterker / trådløst aksesspunkt
 • PCer og spillkonsoller
 • Mobiltelefoner, nettbrett og andre dingser

Særlig for eldre maskiner og dingers kan dette være avgjørende for å fungere godt sammen med nyere nettverksutstyr.

Har du en Windows-pc med trådløst adapter fra Intel, bør du installere Intels eget program for driveroppdateringer, da flere av de viktigste oppdateringene deres ikke er kommet med i samleoppdateringer fra Windows.

Har du wifi-problemer som bare gjelder én pc eller dings? Ta en titt på Sjekkliste når du ikke får koblet på wifi (eller blir kastet ut)

3. Bruk nettverkskabel der du kan

Hvis du har stasjonær pc, spillkonsoll eller annet utstyr i nærheten av ruter eller nettverksuttak, bruk nettverkskabel så sant du har en tilgjengelig.

Kablet internettilgang vil alltid være mer stabilt enn trådløst, og hver enhet med kabel er én mindre som skal kjempe om den trådløse kapasiteten.

4. Flytt på trådløs ruter/tilgangspunkt

Hvis du har identifisert en sperring som peis eller bad, finn ut om det er mulig å flytte tilgangspunktet slik at hindringen blir mindre problematisk. Trådløse enheter bør heller ikke stå i nærheten av mikrobølgeovner, som lekker elektromagnetiske bølger på 2,4 GHz.

5. Finn de store signal-hindringene for wifi

Hva ligger mellom ruter (eller annet trådløst tilgangspunkt) og dødsonene? Av store og vanskelige hindringer er dette de vanligste mistenkte:

 1. Gulv og vegger av (armert) betong.
 2. Baderom med varmekabler i gulvet, eventuelt stål i vegger.
 3. Vannbåren varme.
 4. Peis
 5. LED-lys/spotter kan være forstyrrende

6. Kjør gjestenettverk fra samme utstyr som hovednettet

Flere nettverk i huset? Gjestenettverk bør være fra samme ruter, og helst fra ekstern ruter. Be alltid leverandøren om å skru av det innebygde trådløse nettverket. Nyere rutere bør ha støtte for å ha separat gjestenettverk på samme utstyr.

7. Gjør hastighetsmåling med kablet internett

Mål hastighet på en pc med kablet nettilkobling. Slik får du sjekket at hastigheten inn i boligen tilsvarer abonnementet du betaler for, og du vet hva den maksimale ytelsen du kan forvente av det trådløse nettet er.

Vi anbefaler:

Det kan være greit å huske på at:

8. Utnytt 5 GHz-båndet om du kan

Sjekk hva alt utstyr og dingser støtter og pass på å utnytte 5 GHz-båndet om du har det. Har du ikke utstyr med båndstyring som håndterer dette automatisk, er det best å ta manuell kontroll ved å bruke ulike nettverksnavn for 2,4 og 5 GHz. For den beste opplevelsen anbefaler vi Airties mesh-nettverk når du skal benytte 5 GHz.

9. Slå av ubrukt trådløst utstyr

Har du mye trådløst utstyr som babycall, bluetooth-hodetelefoner ogsåvidere, slå det av når det ikke er i bruk. Slikt utstyr lager forstyrrelser på 2,4 GHz-nettverket.

10. Koble deg til nærmeste tilgangspunkt

Hvis du har mer enn ett tilgangspunkt (forsterkere, flere rutere, andre tilgangspunkter) – og det ikke er av typen som automatisk sender deg videre til beste punkt når du beveger deg rundt, pass på at du selv kobler alle dingser til nærmeste aksesspunkt.

Fortsatt problemer?